Komledagen er egentlig på torsdager, men det er en dag som absolutt ikke passer pga jobb. Og hvorfor skal man være opphengt i en spesiell dag? Søndagsmiddager da jeg var liten besto av en eller annen form for stek, så da jeg flyttet hjemmefra som 19-åring med mann og en ett år gammel sønn var jeg så lei stek i alle varianter at jeg tror det gikk mange år før det sto på menyen.
Nå er stek en fin ting dersom man ikke vil stå hjemme på kjøkkenet en søndags formiddag, den passer seg selv. Men er det innevær på søndagene, står komler på menyen hos oss. Det er en matrett som tar litt tid, og her jukses ikke med halvfabrikat komlemel. Komlene lages fra bunnen av med poteter og byggmel.
Jeg har skrevet om komler før, og det innelgget finner du her: Komler, komper og raspeballer. Men gode oppskrifter kan gjentas mange ganger…
Dette er mengden som gikk med til 5 personer – med komler til overs til steking en dag senere. Totalt ble det 18 komler hvorav 10 ble spist til middag.
- ca 3 kg poteter, hvorav 1/3 kokes
- 1 kg byggmel
- ca 3 ts salt
- salt sauekjøtt
- skrapkjøtt og smørterninger til «dott» (egentlig brukes biter av ister, noen bruker også bacon)
- frisk eller tørket timian.
Kjøttet ble kokt på forhånd og renset. Dette kjøttet var egentlig bare til kraftkoking, det var mye bein og lite kjøtt. Dette ble renset og brukt inni komlene i stedet.
Komlene lages ved å rive de rå potetene fint og mose de kokte. Ha den rå potetmassen i en sil og sil av overflødig væske. Da er du sikrere på resultatet.
Bland rå og kokte poteter med byggmel og salt. Her må du prøve deg fram. Både potetsort og væskeinnhold spiller inn. Ha i så mye at du kan forme en kule av massen. Lag en fordypning og legg inn «dotten», klem sammen og form en sprekkfri ball. Legg komlene i den kokene kjøttkraften etterhvert, kok opp og la komlene trekke i 45-60 minutter alt etter hvor store de er. De flyter opp når de er ferdige. Hos oss bruker vi en kvast timian i kraften, men det er en smakssak.
Komlene serveres normalt med saltkjøtt, men siden det var inni komlene ble det kjøttpølser ved siden av. Jeg koker også alltid noen skiver av kålrot og har ved siden av. Og til drikke kan det serveres kulturmelk, vanlig søt melk eller øl. Selv er jeg oppvokst med søt melk, men nå brukes det kulturmelk.
Dette er noe vi ikke har hatt tradisjon for hverken før eller senere.
Komle er nok et vestlands/sørlandsfenomen.
Mmmmmm, min eldste sønn og jeg elsker komle:)
Vi er knallglad i komle:) Etter min farmor’s oppskrift bruker jeg alltid istedet for bacon eller fett inne i komlen – heller mårpølse. Det smaker helt fantastisk! Anbefaler å prøve det!
Det var en interessant vri! Takk for tips.
Tilbaketråkk: The Very Many Different Ways Potatoes Are Cooked. 105 Actually.·
Tilbaketråkk: Om kjøtt og pølser og utnytting av alt på et slaktet dyr. | Smakebiten·