Årets spekepølser

Første del av lammeslaktingen er unnagjort og lønna utbetalt i form av kjøtt. Bonden selv var ikke interessert i hjertene fra de 10 lammene som ble slaktet, så de tok min mann med seg hjem. Lammet ble til fenalår, pinnekjøtt og grytekjøtt. Hjerter og avkapp havnet i pølsefarsen. Der gikk det også en entrecôte av storfe.

Til denne spekepølsa brukte vi følgende:

 • 5,8 kg kjøtt og fett (hjerte, fett fra ledd, avkapp og litt storfe)
 • 185 g salt
 • 2,3 dl sukker
 • 1,5 ss muskat
 • 1,5 ss pepper
 • 1,5 ss nellik
 • 3 ss salpeter
 • 1,5 dl konjakk
 • naturtarmer

Kjøttet males én gang på kjøttkvern. Deretter blandes salt, krydder, salpeter og konjakk i. Det blir en ganske fast masse. Stapp pølsefarsen i tarmene med hjelp av pølsehorn til kjøkkenmaskin eller kjøttkvern. La maskinen gå sakte mens man holder igjen i pølsene som dannes for å få en så hard og fast pølse som mulig.

Gni pølsene med litt salpeter og salt og la dem tørke et døgns tid. Så skal pølsene røykes 4-6 timer før de henges luftig til tørk i et par måneder.

Her henger pølsekveilene til tørk. Den beste tørkeplassen hos oss er over fryseboksen på en kjølig bod.

3 responses to “Årets spekepølser

 1. Hei, så flotte pølser du lager og heldig du er som har masse lammekjøtt, driver å drømmer om en slaktet sau eller lam jeg også 🙂

  Ser at denne oppskriften ligner mer på den jeg bruker enn i ditt andre spekepølse-innlegg med tanke på sukkeret, ellers er jeg litt usikker på saltmengden, da jeg ser det er veldig forskjeller i oppskrifter…
  Hva synes du om disse i forhold til dine første, hvor du har mindre salt men har dem i saltbad før henging ???

  Takk for kommentar hos meg og lover å følge nøye med på spekeprosjektene dine, stappet selv i dag 5 meter… så gleder oss 🙂

  • Disse siste ble absolutt de beste. Vi har lett gjennom haugevis av oppskrifter, både på internett og i eldgamle kokebøker. De gamle oppskriftene salter jo maten ihjel omtrent. Denne vi har prøvd ut her i dette innlegget, kommervi til å fortsette med. Det er en fastere masse som er enklere å få jevne pølser med. Og det slo ikke slat etterpå, dvs at de ikke ble hvite på utsiden. Jeg har ennå hengende en liten kveil og den er kjempegod ennå. Den har bare hengt i taket på en bod og har ikke harsknet eller skrumpet. Bare tørket slit at den er omtrent steinhard nå. Liker også smaken bedre når det er bare konjakk og ikke rødvin i farsen.

   Kjekt å kunne utveksle erfaringer! 🙂

   • Takk for svar 🙂

    -og veldig glad for at det er flere dere ute som driver med ‘orntli’ pølser…

    Helt enig med saltmengden, alt for høyt veldig ofte… I den franske je brukte i fjor var det derimot litt lite, holdt til å få fint resultat, men savnet litt i smak, så denne gangen doblet jeg etter å ha lest diverse oppskrifter med høyere saltinnhold… det var imidlertid veldig salt når jeg brukte litt rester i middagen, men det blir jo ikke det samme gleder meg til det har gått noen uker og de kan prøvesmakes 🙂

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..