Høne i brun saus

Er det flere enn meg som savner de gode, gamle hønsene i frysedisken? Seige utrangerte verpehøns som trenger lang koking. Eller skal alle bare ha kylligfiléter? Jeg er på leting hver førjulstid etter høner til min svinefrie sylte. Ellers i året skulle jeg gjerne hatt høne til middag oftere. Kylling gjør ikke samme nytten da den gir lite smak. Så hender det man har flaks og finner høns av normal størrelse og ikke gourmethøner på størrelse med en liten kalkun. Tidligere hadde vi rasehøns og når de eldste ble byttet ut havnet de i middagsgryten.

Høne i brun saus

Høne i brun saus er en gammel klassiker, og det er ikke så komplisert som mange tror. Den passer stort sett seg selv under kokingen.

Til 4 personer:

  • 1 høne på ca 1,5 kg
  • salt og pepper
  • smør til steking
  • vann
  • siktet speltmel
  • 1-2 dl kulturmelk

Del opp hønen i serveringsstykker. Dryss på salt og pepper og brun stykkene raskt i smør i varm stekepanne. Ha dem oppi en gryte etterhvert og kok ut pannen med litt vann mellom hver gang du legget på nye biter. Når alle kjøttstykkene er stekt, heller du vann i gryten slik at det dekker. La det hele småkoke på svak varme til kjøttet begynner å løsne fra bena.

Ta opp kjøttstykkene og legg dem på et fat mens du lager sausen. Den lages enkelt ved å riste ut meljevning og røre inn i den kokende kraften mens du rører. La det koke noen minutter. Syns du sausen er for lys, kan du jukse og ha oppi litt sukkerkulør. Hell oppi kulturmelk, men IKKE RØR I GRYTA. Dette skal gi en lett syrlig smak på sausen og i tillegg få den til å sprekke. Legg oppi kjøttet igjen og la det bli gjennomvarmt før servering.

Serveres med kokte poteter, erterstuing og tyttebærsyltetøy.

Høne i brun saus

One response to “Høne i brun saus

  1. Tilbaketråkk: Høne i brun saus | Blopp.no·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..