Svigermors gomme – uten sukker

Egentlig så tuller man ikke med tradisjonsmaten. Men så er det jo det at der er mye av den gamle maten som er proppfull av sukker – fra en tid da sukker var luksusvare. Gomme er festmat, servert sammen med lefse i festlige lag som bryllup og jul. Potetlefsa er det ikke så mye man kan få gjort med når det gjelder karbohydrater, den er laget av bare potet og mel. Disse to råvarene vil være vanskelige å bytte ut. Men gommen skulle ikke være så vanskelig npå når man har fått gode erstatninger for både sukker og sirup. Den opprinnelige oppskriften finner du her: Svigermors gomme, men vil du ha uten sukker følger du oppskriften nedenfor.

 

  • 1,5 liter h-melk
  • 3 dl tagatesse
  • 250 g fibersirup gold

Blan dette i en romslig gryte og kok opp.

  • 8 egg
  • 1/2 beger seterrømme
  • 1/2 liter kulturmelk

Blandes og tilsettes i melkeblandingen. Ikke rør i massen når du har fått det oppi gryta!

La det hele koke på svak varme i 3-4 timer. Rist litt i gryten av og til, men ikke rør i den. Etter en halvtimes tid kan du legge en tallerken oppå massen for å presse den litt sammen. Gommen skal ha en gyllen brunfarge når den er ferdig. Avkjøl litt i gryten. Hell av mysen og ha gommen i en skål eller bolle til avkjøling. Jeg hvelvet min på et fat og presset en kakering rundt og la press på toppen. Vær forsiktig, dette er både varmt og klissete.

Gommen er fin og fryse, men ha litt av mysen med i boksen.

 

One response to “Svigermors gomme – uten sukker

  1. Tilbaketråkk: Lavkarbo lefseliknende sak | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..