Grunnoppskrift på sukkerbrød – med speltmel

Våren bringer med seg mange festdager, konfirmasjoner og  17.mai i tillegg til at mange velger å gifte seg på sommerstid. I den anledning vil jeg gjerne dele med meg oppskrift på sukkerbrød med speltmel.

Til en form på 24 cm i diameter:

  • 4 egg
  • 160 g sukker
  • 65 g siktet spelt
  • 65 g potetmel
  • 1,5 ts bakepulver

Pisk tykk eggedosis av egg og sukker. Bland det tørre og sikt det i eggedosisen. Løft det forsiktig inn i eggedosisen. Ha røren i en springform med løs bunn, hvor du har klemt fast bakepapir i bunnen. Ikke smør sidene på formen, da holder sukkerbrødet bedre på fasongen under steking.

Stekes midt i ovnen på 175 grader til det er ferdig stekt. Tidsangivelse har jeg ikke, da jeg ser på fargen og kjenner på konsistensen når det er ferdig. Du kan også bruke en kakenål for å sjekke når det er ferdig stekt. 30 minutter pluss/minus…

Litt mørk på toppen, men det skjæres bort før kaken fylles.

Vil du ha større eller mindre kake, øker eller minker du oppskriften med 1 egg, 40 g sukker, ca 35 g totalt med spelt og potetmel, 1/2 ts bakepulver for hver størrelse opp eller ned. Skal du lage kake på 28 i diameter, bør den stekes nederst i ovnen. Det samme om du skal lage bløtkake i langpannestørrelse. For langpanne lager du sukkerbrød med 3 egg 3 ganger for en kake med tre lag.

La kaken avkjøle i formen på rist. Del bunnen i to eller tre.

Ingen bløtkake uten syltetøy og krem..

Fyll kaken med syltetøy eller bær og pisket krem. Jeg pleier som regel å bruke hjemmelaget solbærgelé inni hvis ikke mottaker har ytret ønske om noe annet.

Så dekkes hele kaken med et lag krem. Til en kake på 26 cm i diameter, bruker jeg en god liter kremfløte inni og til å dekke den med. Skal du lage kremkake/bløtkake, trengs det mer fløte.

Skal du lage marsipankake, kjevler du ut marsipan litt større enn selve kaken. Ikke kjevle den ut på melis, da blir den bare klissete. Bruk siktet spelt (eller hvetemel) og kost av overflødig mel med en bakepensel før du legger den over kaken. Stryk forsiktig ut luftlommer og klem marsipanen forsiktig inntil sidene. Skjær av overflødig marsipan.

Vips, nå er du klar til å bruke fantasien!

5 responses to “Grunnoppskrift på sukkerbrød – med speltmel

  1. Tilbaketråkk: Hurra for svigermor! | Smakebiten·

  2. Tilbaketråkk: Konfirmant på fisketur | Smakebiten·

  3. Tilbaketråkk: Golfkake | Smakebiten·

  4. Tilbaketråkk: Kake for anleggsarbeidere | Smakebiten·

  5. Tilbaketråkk: Bløtkake uten sukker | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..