Risgrøt i komfyren

Mange klager på at risgrøten bare svir seg. Jeg lagde risgrøt som dugnadsmat da min mann og min onkel drev på og bygde hver sin sjøbod, og han var «øvegidde» over at det ikke fantes antydning til svidd grøt i bunnen av 10-litersgryta. Hemmeligheten? Å koke som de gjorde før i tiden da det ble kalt «dynegrøt». Denne benevnelsen kom da av at gryta ble pakket inn i dynene etter oppkok.

Jeg setter ikke grøtgryta i senga, jeg setter den heller i stekeovnen. Og jeg følger heller ikke mengdeangivelsen på rispakken.

En gjennomsnittelig mengdeberegning er å regne 0,5-0,75 liter melk pr person, alt etter om det er barn eller bare voksne. Mengdeforholdet mellom ris og melk er 0,5 dl risgryn pr 3 dl melk.

Kok melken opp under omrøring, ha i risen og kok opp.

Sett deretter gryten i kald stekeovn og la den stå der og godgjøre seg et par timer eller lenger.

Deretter kokes grøten opp igjen og er klar til servering sammen med kanel, sukker og kanskje et smørøye.

Grøt står på manges bord om lørdagen, så det passer fint å gjøre dette om morgenen. Så er man fri hele formiddagen til å f.eks rydde i hagen eller gå på shopping.

Jeg har dessverre ikke bilde av den ferdige grøten, men det vil komme etterhvert.

8 responses to “Risgrøt i komfyren

 1. Bringebær og lakris, herlig 😀 Jeg får vente å se hva du lager og husk å ha ovnen litt på gløtt slik at fuktigheten kommer ut.
  Desverre er jeg ikke så glad i risgrøt, elsket det da jeg var liten, men i dag sliter jeg med melk og ris. For alle grøt elskere der ute må dette være en riktig lekkerbisken 🙂
  Klem
  Liza

 2. Den metoden er best synes jeg… Er oppvokst med at mor satte den i ovnen… Jeg skal huske på det neste gang jeg koker grøt..

 3. Men det er jo det svidde i bunn som er det beste med hele grøten, jo! *hehe* Her pleier vi å strø sukker over bunnen etter at vi er ferdige å spise og skrape gryten. Mmmmm. Det smaker litt karamellaktig.

 4. En kjempeflott måte å koke grøt på. Min mor har gjort dette i mange år og jeg selv har også brukt denne metoden. Synes det er så greit å bare la den stå i komfyren og ikke trengr å stå og røre hele tiden 🙂

  Ha en fin helg Anne-Lise 🙂

 5. herregud det var virkelig enkelt! Skal ovnen virkelig være kald?? LETTVINDT!! Å jeg er sånn grøtmenneske på lørdagene, da MÅ det være grøt!!! 🙂 Oppvokst med gamle tradisjoner på landsbygda, hihi

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..