Brun saus fra bunnen av.

Jeg er tilhenger av mat fra bunnen av, ikke minst saus. Dette henger naturligvis delvis sammen med at jeg ikke tåler hvete som finnes i de aller, aller fleste posesausene, men man vet også hva man putter i seg. Nå skal jeg ikke sette meg på min høye hest og si at jeg aldri bruker posesaus, for det hender. Toro’s lett bernaise er hvetefri, så den blir brukt av og til. Men annen saus, som for eksempel brun saus, lages fra bunnen av. Og det er egentlig ikke så vanskelig, og man lager den mens potetene koker. Det enkleste er å jevne kraft eller stekesjy, men den klassiske metoden er å brune smør og mel.

Start med å smelte en god klatt smør. Jeg er elendig på mengdeangivelser, det blir slik når man har laget mat i flere år. Mengder går på slump… Men til 1/2 liter kraft, hadde jeg mellom 50 og 100 g smør.

 

 

Rør inn mel til en litt løs blanding. Jeg brukte ca 1,5 dl spelt mel. Prøv deg fram.

La dette stå og surre i gryta på middels varme mens du rører en gang i blant.

 

 

 

Etterhvert vil blandingen få en farge som kan minne om prim. Rør nå hele tiden slik at det ikke brenner seg.

 

 

 

Spe med varm kraft (eller buljong) og rør godt. La det koke godt opp. Får du klumper kan disse piskes i stykker med en god visp eller til nøden en stavmikser.

 

 

 

Ferdig saus. Smak til med salt og pepper. Syns du den blir for lys, kan du jukse med litt sukkerkulør. Det har ikke jeg gjort her.

Denne grunnvarianten kan varieres i det uendelige. Steker du kjøttkaker, kok ut pannen i blant med litt vann og bruk det til å spe med. Lager du stek, tar du selvsagt stekesjyen som samles i stekeformen og bruker det til å spe med. Du kan ha i fløte, rømme, rødvin etc. Prøv gjerne med einerbær og noen skiver brunost til viltsaus.

 

Her har jeg brukt sausen til kjøttkaker, servert med kokt nykål, poteter og rognebærgelé.

9 responses to “Brun saus fra bunnen av.

 1. Enig i at hjemmelaget saus er best. Når det gjelder Toro sin lett barnaise så er det ikke helt riktig at den er helt hvetefri for de som er sensitive. Den inneholder Maltodextrin som i Norge som oftest kommer fra hvete.

  • Aha, takk for opplysningen. Jeg har heldigvis ikke reagert foreløpig, men da skal jeg være obs på maltodextrinen i tillegg til alt det andre… 😛

 2. Mmmmm brunsaus. Jeg lager også alltid brunsaus fra bunnen av, jeg synes det er både enkelt og veldig godt 🙂

  Ha en fin helg Anne-Lise 🙂

 3. Mmmm, brunsaus og den må lages fra bunnen av og med mel, jukse saus med maizenna blir ikke det samme.
  Kanskje du skal ha salt lampen din på bordet med en rive, sunt skal det vist være:)

 4. Tusen takk for at jeg ENDELIG har lært å lage BRUN brun saus! Og det er dine bilder sin fortjeneste! Hatt den beste middagen på lenge…og da var det endelig jeg som hadde laget sausen ;o)

 5. Tilbaketråkk: 2012 til vurdering | Smakebiten·

 6. Tilbaketråkk: Oppsummering av 2015 | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..