Gresk kaffe – eller tyrkisk..?

Ja hva er forskjellen? Mange har nok stiftet bekjentskap med både den greske og den tyrkiske kaffen. Kaffen man omtrent må tygge… Men hva er forskjellen? Og er det noen forskjell i det hele tatt?

Nei det er ikke det. Grekerne har «adoptert» denne kaffevarianten av tyrkerne. Eller mer riktig – tyrkerne har tatt med seg sin kaffetradisjon under sine mange okkupasjoner av Hellas og tilliggende øyer.

Min mann fikk servert slik kaffe hos sin faste barberer da han oppholdt seg en periode i Izmir i fjor. Han ble også kjent med en gullsmed som kunne noe norsk og da ble bl.a denne kaffen diskutert. Gullsmeden forklarte da at når turister i Hellas bestiller gresk kaffe, så roper kelneren inn bestillingen til kjøkkenet som tyrkisk kaffe…  Men tyrkerne serverer ikke sukker i til sine egne, det er bare for turister. Så min mann fikk anerkjennende blikk siden han drikker den uten sukker.

Gresk/tyrkisk kaffe lages i en briki, en liten kjele som kun rommer et par desiliter. Som vist på bildet finnes de også med samme prinsipp som en vannkoker.

Selve kaffen er helt finmalt. Og doseringen er en toppet teskje pr desiliter kaldt vann. For de som ikke er like hardbarkede kaffedrikkere, tilsettes også sukker. Prøv med 1 teskje og juster deretter. Alt has i brikien og kokes opp to til tre ganger. Rør rundt og server i små kopper med et glass isvann ved siden av.

Selve kaffen regner jeg med kan kjøpes i velassorterte innvandrerbutikker, min kaffe er kjøpt i Tyrkia.

Og slik ser koppen ut etterpå. Det er nesten som man kan spå i gruten.. 😛

Koppen på bildene har jeg fått av en kelner på restaurant Kri-Kri i utkanten av Aghia Marina på Kreta. Min sønn samler på små kopper, så jeg fikk tusket til meg en kopp her siden kelneren husket guttungen fra tidligere opphold. 

5 responses to “Gresk kaffe – eller tyrkisk..?

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..