Mysteriet med den forsvunne pepperkakeoppskriften

For lenge, lenge siden – nærmere 50 år siden – fikk min svigermor i hus en pepperkakeutstikker i form av en nisse. Denne nissen var ganske stor, omtrent 15 cm høy, og var laget i profil med sekk på ryggen. Pepperkakenissen var av svensk opprinnelse og det fulgte med egen oppskrift. Denne oppskriften ble brukt i mange år, men da barna var voksne ble det til at pepperkakenissen og oppskriften gikk i glemmeboken. Og som mange av og til gjør, så ryddet også svigermor sitt kjøkken og kastet gamle oppskrifter og ting hun ikke hadde bruk for. Senere ble det enda mer opprydning da svigermor og svigerfar skulle flytte til en mindre leilighet.

Smått om senn begynte min mann å tenke på disse pepperkakene. Og jo mer han tenkte på dem, dess mer fikk han lyst til å smake igjen barndommens pepperkaker. Vi har nemlig aldri helt funnet tak i den perfekte oppskriften, og det verste er jo at jeg bakte disse kakene en gang for snart 25 år siden og tenkte ikke så langt som å skrive ned oppskriften.  Svigermor lette høyt og lavt, men den gamle oppskriften var og ble borte. Så opp igjennom årene har vi hatt forskjellige pepperkaker omtrent hvert år.

Så hadde det seg slik at vi var samlet på min manns side av familien i julen i fjor og vi kom til snakks om disse pepperkakene. «Men den oppskriften har jeg,» sa den yngste søstra til min mann. Og den ble sporenstreks sendt av gårde på mail da hun var vel hjemme hos seg selv igjen.

Så snipp – snapp – snute. I år ble det bakt pepperkaker av riktig type. Og om du vil prøve deg du også skal du få oppskriften her. Og saligere mann enn min da han satte tennene i en nystekt pepperkakemann skal du lete lenge etter.

 • 1,5 dl sirup
 • 1,5 dl kremfløte
 • 100 g smør
 • 250 g sukker
 • 500-700 g hvetemel (jeg bruker speltmel)
 • 1/2 ts malt nellik
 • 1/2 ts kanel
 • 1/2 ts ingefær
 • 1/2 ts natron

Kok opp sirup, fløte smør og sukker. Sikt på minste mengde mel blandet med krydder og natron. Resten av melet spares til utbaking. Bland deigen og sett den kaldt til dagen etter. Ta emner av deigen og kna inn litt mel. Ha mel på bakebord og kjevle tynt ut.

Stikk ut figurer som legges på stekebrett og stekes på 175 grader i ca 8 minutter, eller til de er fint gyldne. La dem stå litt på brettet før du legger dem over på rist til avkjøling. Oppbevares i tett boks og gjemmes til jul.

11 responses to “Mysteriet med den forsvunne pepperkakeoppskriften

 1. Guri, jeg printer ut oppskriften, Den lignet på den som jeg også vokste opp med! Ingenting er som barndommens pepperkaker, helt enig med din mann der.. Godt at den kom til rette da!!

 2. Hei.Høyres knald god ut.Har nåken spm.
  1. Er det lys sirup du bruker?
  2.Er det melange eller meierismør?
  3.Bruker du 500 gr. spelt.og 200 gr til utbaking.el.må man øke mengden når det er spelt i stadenfor vanlig mel?

  Gler meg til utprøving.

 3. hei igjen.laget deigen i går.stått i bakebollen siden i går…
  men den er steinhard…skal den være slek???står og lurer på kordan i alledager eg skal få den ut av bollen… =) brukte 500 gr.spelt…såg svaret oppe for seint så eg brukte mørk sirup…og melange uten melk da eg har ein med melk og hvete allergi…hjelp…kva gjer eg med deigen?? =) =) =)

 4. gått fort i svingene så her vart det mørk sirup i stadenfor lys ser eg, og jaggu meg har eg tatt hjortesalt i stadenfor natron…så her er det berre og starte all over again.=) må beint le.Ja slek kan det tydeligvis gå. vart ok på smak desse og men dine er nok bedre så eg prøver igjen med ny deig =)

 5. Den blir hard ja, men ta den ut litt på forhånd og la den stå på kjøkkenbenken en stund. Så må du bare prøve å få skåret biter av den om den sitter bom fast. Så knar du den litt på kjøkkenbenken til den mykner.

  Et lite tips med kjevlingen er å ta ny deig og kna sammen med restene fra første utkjevling. Så fortsetter du slik etter hver utkjevling. Da slipper du å sitte igjen med en ubrukelig klump til slutt.

  Ja jeg mente meierismør, men selvsagt går det an å bruke margarin. Går litt fort på tastene av og til, og da hender det at det lurer seg vekk en bokstav. Har rettet det.

  Fort gjort å bomme på ingrediensene.

  • Da har eg steikt 2 brett.fulgt oppskrifta heilt.har dobbelsjekka denne gong..:-):-):-).men dei fleste blir ikkje sprø men seige…blir dine det og? Blåser seg fint opp og ligner meir kakemenn men detter fort sammen igjen og blir seige når dei er avkjølt.kva gjer eg feil?? Lar dei stå p brettet ei stund når dei kjem fra ovnen…men ingen
   tung hjelpe på seigheten..kordan blir dine i forhold??

   • Huh? Merkelig. Mine ble flate og sprø, blåste seg ikke opp i det hele tatt. Jeg lar alltid kakene stå litt på brettet for å få «satt» seg før jeg flytter dem over på rist.
    Snodige greier..
    Legg dem på brett igjen etterpå og tørk dem på 100 grader og varmluft hvis du har. Ha døren litt på gløtt. Evt kan du forlenge steketiden litt, i min ovn tok det 8 minutter, kanskje du må ha et par minutter lenger?

 6. Tilbaketråkk: Julekakesesongen | Smakebiten·

 7. Tilbaketråkk: Fire sorter ferdig før advent | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..