Spekepølser 2013

Endel av slaktingen er unnagjort og første runde med spekepølser er ferdiglaget. Egentlig skulle vi vært ferdige for året, men naturtarmen som mannen hadde fått kjøpt viste seg å være helt ubrukelig. Først å fremst var den så tynn at den omtrent ikke var til å få tredd på pølsehornet, samtidig var den så «råtten» i seg at den sprakk bare du så på den omtrent. Heldigvis hadde vi kjøpt noe fibertarm som vi ville teste ut. Dermed fikk vi 10 fine pølser på ca 60cm. Halvdelen ren hjort, og resten en blanding av geit, lam og elg. Så har vi frosset ned ca 6 kg farse i påvente av fridager og mer tarm.

Oppskriften fra i fjor viste seg å gi et vellykket resultat, så jeg regnet om grunnoppskriften til ingredienser pr kilo. Så tilsettes litt andre krydder i tillegg. F.eks ble noen av hjortepølsene tilsatt finknust einerbær og litt hvitløkspulver. Litt av blandingsfarsen ble tilsatt akevitt i stedet for konjakk.

Spekepølser

Ingredienser pr kg kjøtt, innmat og fett:

 • 32 g salt
 • 40 ml sukker
 • 4 ml muskat
 • 4 ml pepper
 • 4 ml nellik
 • 8 ml salpeter
 • 26 ml konjakk

Kjøtt og fett males 1 gang på kjøttkvern. Deretter blandes krydder og konjakk inn i farsen. Pass på å få blandet det godt. Det blir en ganske fast masse, som stappes i tarm ved hjelp av pølsetilsats til kjøkkenmaskin. Selv bruker jeg en Electrolux assistent, men både Kenwood og Kitchenaid har pølseutstyr.

Spekepølser

I år fikk pølsene seg et par timers opphold i saltlake i stedet for å bli strødd med salt. Etter å ha tørket litt ble de røykt noen timer. Nå henger de til tørk på en tørr bod.

Spekepølser

Pølsene henger i garasjen til avrenning etter å ha vært i salt. Lammeslaktet ses i bakgrunnen. 

Bildene er tatt med mobiltelefon og har derfor ymse kvalitet da de er blitt tatt i farten.

7 responses to “Spekepølser 2013

  • Røyking er et lite must, og ingen heksekunst. Ikke med rør og greier for å få fram røyken, kun et lite «hus» bygget over et brennfat (bunnen av en varmtvannstank). Så henges kjøtt/fisk i toppen og man fyrer med spon i bunnen, bare slik at det ulmer.

 1. Du verden dette ser virkelig godt ut, og spekemat i butikken er ikke ekte en gang mens dette er ekte! Mye godt her!

 2. Er ikke 32 gr salt pr kg veldig salt? Jeg salter med ca 2,2% av kjött + fett vekta, og det er anbefalt mengde salt i fra faglitteraturen. Nå bruker jeg nitritsalt, så jeg passer på å ikke salte mer en nödvendig. Jeg skal pröve din oppskrift å se hvordan den blir i forhold til min egen. Ser ut som ett supert resultat forövrig.

  • Det kjennes ikke for salt ut på smaken hvertfall. Men takk for tips angående saltmengde, da må man til med kalkulatoren igjen. Jeg har bare satt sammen oppskrift ut i fra flere varianter, også fra eldgamle kokebøker.
   I år har vi også brukt nitrittsalt, da det totalt sett ser ut til å ha flere fordeler enn ulemper.

 3. Tilbaketråkk: Om kjøtt og pølser og utnytting av alt på et slaktet dyr. | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..