Grøt av byggflak, mettende og sunn

Bygg har blitt et litt glemt kornslag, men det har utrolig mange helsefordeler. Det er blant annet mer effektivt mot høyt kolesterol enn havre. Mer om byggen kan du lese her: Bygg – det nye helsekornet. Mange kjenner kun til bygg som en ingrediens i komler, men bygg kan brukes til så mangt. En mettende grøt f.eks. Mer mettende enn havregrøt om morgenen – eller til kveldsmat for den del. Og grøten har fått ny interesse i det ste, det er ikke bare fattigmannskost lenger.

Byggrøt

Her er oppskrift på én porsjon:

 • 1,5 dl byggflak (fås kjøpt i helsekostbutikk)
 • 3 dl vann, evt halvdelen melk.
 • en liten klype salt

Kok opp byggflak, vann (vann/melk) og salt. La det koke på svak varme en halvtimes tid. Serveres med valgfritt tilbehør, her vist med banan og valnøtter. Men ha gjerne honning, sukrin eller sukker på om du liker det. Gjerne også kanel da det er med på å regulere blodsukkeret.

9 responses to “Grøt av byggflak, mettende og sunn

 1. Hm, det ser godt ut.. Jeg spiste meg lei på grøt hver eneste morgen i et helt år nærmest.. Tenker å spørre deg om kjøttsuppe.. Jeg husker suppa i fra min barndom og at det var et slags korn i den, har du noen anelse om hvilken de pleide å ha i? Jeg har funnet mange oppskrifter men ingen har korn i seg.. Tror det var tilsatt for å gjøre suppen litt fyldigere.. Ønsker deg en fin, fin helg!

   • Takk skal du ha, kan være at man sparte på kjøttet.. Men min mor hadde rikelig med kjøtt i… Huff, nå fikk jeg lyst på kjøttsuppe igjen

 2. Bra, Anne-Lise!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

 3. Her mangler det proteiner, så man bør vel ha oppi noen spiseskjeer cottage cheese og mager kesam , evt proteinpulver for å få et balansert måltid?

  • Cottage cheese og kesam er ypperlig å tilsette grøten etter koking. Koker man grøten med melk som halvdelen av væsken får man snaue 5 g protein i tillegg til ca 5 gram fra byggflakene. Så får man grovt regnet 40 g langsomme karbohydrater og litt over 4 gram fiber pr porsjon. Evt kan man også røre inn litt Cocosa extra virgin for å få mer fett også.
   Men har man valnøtter på som jeg har vist, så får man også ekstra proteiner og fett. 50g valnøtter gir ca 7,5 g protein, nesten 1,5 g karbohydrater og litt over 30 g fett.

 4. Takk for en fantastisk oppskrift. Endelig en grøt også jeg, som ikke tåler havregrøt, kan spise. Jeg tenker å benytte meg av denne grøten til lunsj. Har du forsøkt å varme den opp igjen i micro? Jeg tenker å koke grøten kvelden i forveien, og varme den i microen på jobb :).

  • Det går helt fint å varme den opp igjen, bare ikke lag den for tykk. Grynene fortsetter å svelle etter kokingen. Veldig kjekt at du kunne ha nytte av oppskriften min. 🙂

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..