Geitramssaft

De fleste vet at man kan lage saft av hylleblomster og bjørkeblad. Men visste du at du kan lage saft av geitrams?

Geitramssaft

Geitrams er en blomst som vokser «overalt», fra fjæresteinene til fjellskrenter. Fra gammelt av har hele planten blitt brukt, både som mat og som medisin. Blad og blomster kan brukes i salater, den kan tørkes og brukes som te, den ble brukt som omslag ved gikt, og frøullen ble brukt som isolasjonmateriale i sko. I Russland under tsartiden ble te av geitrams høyere verdsatt enn kinesisk te, og ble sågar brukt til å forfalske den kinesiske teen for å drøye den. Inntil 40% geitrams ble tilsatt uten at noen merket det.

Geitrams

Det sies at geitrams kan være betennelsesdempende, krampeløsende, kan brukes mot forstoppelse og diaré, mot kviser, hodepine og insektstikk.

Alt dette til tross, det går også an å bare nyte saften. Den smaker søtt og med et hint av – ja, geitrams. Den smaken kan ikke forklares, men minner kanskje litt om rose. Fargen er vakkert rosa. Neste gang blir det litt mindre sukker, da den ble vel søt. Oppskriften har jeg fra et gammelt speiderblad fra den tiden jeg hadde 3 speidere i husholdningen.

  • 150 g blomster av geitrams, kun de rosa blomstene – ikke stilk
  • 7 dl sukker
  • 25 g vinsyre
  • 1 liter kokende vann

Bland blomster med sukker og evt syre. Jeg droppet ut vinsyren og hadde i litt tørket sitronskall i stedet. Hell over kokende vann og rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl og sett i kjøleskap i 4-5 dager. Sil saften og frys den, evt kan den oppbevares i kjøleskap i 4-5 dager til. Blandes ca 1:6.

Geitramssaft

One response to “Geitramssaft

  1. Tilbaketråkk: Geitramssaft | Blopp.no·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..