Saftesesongen er over

Etter noen fine dager med sol og varme, kom regnet tilbake. På med ullsokker igjen. Heldigvis fikk jeg i hus både solbær og stikkelsbær mens de hang modne og sprekkeferdige på buskene. I år har bærene blitt til saft. Samtidig ryddet jeg opp litt i fryseren hvor jeg hadde to store poser til med stikkelsbær, pluss endel bjørnebær og hageblåbær. Dette endte også opp som saft. Nytt av året er at jeg har saftet med saftkoker. Ikke slik som min mor og svigermor, de blandet bær med sukker og tappet rett på flasker. Jeg dampet bærene og tappet saften direkte i en ny gryte, og deretter kokt opp igjen med sukker. Veldig enkelt. Mot slutten av dampingen ble bærene presset litt sammen for å få med mest mulig saft.

Saftkoker

Som bildet viser er det en klype på avtappingsslangen. Første koking lot jeg den være på og gjorde andre ting innimellom – helt til brannvarsler og alarm slo ut. Da hadde vannet i den underste gryten fordampet, saft hadde rent over og ned i den tørrkokte gryten og begynt å svi. Den gryten så ikke bra ut etterpå. Fastbrent solbærsaft lot seg ikke skrubbe bort. Heller ikke hjalp det å la gryten stå i maskinoppvask. Men jeg fikk den ren likevel, på husmorvis. En halv sitron og et par stilker rabarbra sto og småkokte et par timer, og det gjorde susen. Gryta ble ren og pen igjen. Og jeg lot saften renne fritt ned i neste gryte og passet hele tiden på at det var vann i den nederste gryten.

Gryterengjøring

Det ble noen liter med saft til slutt. 4 liter solbær, 3 liter blandingssaft av blåbær og bjørnebær, og 7,5 liter stikkelsbærsaft. Og den er søtet med sukker. Jeg tar heller ett glass sukret saft enn kunstig søtet brus. Da blir søtbehovet dekket og jeg leter ikke etter smågodt og sjokolade utover kvelden..

Stikkelsbærsaft

 

7 responses to “Saftesesongen er over

   • Så selv om vannet i kjelen under (dvs dampen) ble tørrkokt (i teflongryte), så går det fint med saften i kjelen over? Det er ikke noe som skjer da / giftig i gassen fra dampen fra den tørrkokte kjelen? Tusen takk for svar ❤

   • Teflon er trygt opp til 260 grader, gasser kan avgis fra 340 grader. Så det vil avhenge av hvor lenge kjelen sto tørr på platen.
    Kilde: brannredning.no

 1. Hei!

  Tørrkokte saftkokeren, fylte på vann underveis men rakk ikke siste økten før tapping. Er saften da ødelagt? Var litt brent i bunn av kjelen.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..