Hyggekveld med ost, vin og venner

En kveld med ost er en kveld med god tid rundt bordet. Slik mat spises og smakes langsomt. Og skylles ned med god drikke. Nå skal ikke jeg skryte på meg noen ekspertise hverken på osten eller vinen, men vil bare vise at det ikke er noe hokus-pokus å invitere til ost.

Beregn ca 250 g ost pr person når du handler inn. Kjøp gjerne litt forskjellig, alt etter hva du liker. Hvitmuggoster, rødkittoster, faste oster… Ikke vær redd for å prøve noe nytt. Jeg liker f.eks ikke Blå Castello, blåmuggost, men så prøvde jeg engelsk Stilton som både ser og lukter forferdelig… Og den falt i smak.

Det heter seg at de mildeste ostene skal serveres først, men den regelen har aldri blitt fulgt her. Alle typer ost serveres temperert med passende tilbehør. Glem for all del paprika, den hører ikke hjemme på et ostebord. Server heller med frisk frukt som pære, mango og/eller sharonfrukt. Forskjellige typer marmelader passer fint til, f.eks fikenmarmelade eller gresskarmarmelade. Søt balsamicoeddik er også noe som kan serveres sammen med ost. Likeledes spekemat. Denne kvelden hadde gjestene med smaksprøver på tysk spekemat. Her var bl.a spekepølser av gemse og steinbukk, og tørket villsvinkjøtt.

Kjeks hører også med til ost. Ritz er jo en klassiker, og vil du gjøre det enkelt har Sætre en pakke med 5 forskjellige varianter. Du kan selvsagt servere hjemmebakte kjeks, som f.eks disse knekkebrødene.

Drikke til ost, her skal jeg ikke begi meg ut på vinanbefalinger – det overlates til ekspertene. Men en generell regel er at vinen skal være søtere enn det du spiser. Portvin er fint til de skarpeste ostene, mens de mildere ostene kan ha følge av en halvsøt riesling. Akkurat denne kvelden hadde vi en prøvesmaking på persillevinen jeg har laget, og den var midt i blinken til ost… Den skal riktignok få stå en stund til før jeg tapper den på flasker, men den var fullt ut drikkbar. I tillegg ble det servert en tyrkisk søt bjørnebærvin og mørkt lagerøl.

Ost kan jo også serveres som dessert, men det ble litt mye ost… I stedet ble det en liten søtsak, kokosmomser. Og de kommer det oppskrift på i et annet innlegg. De ble servert med kaffe og litt sterkt. Kvelden ble senere avsluttet i badestampen.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..