Frappé – mer gresk enn gresk kaffe

Frappé er noe mange har stiftet bekjentskap med på de greske øyer og fastland. Opprinnelsen til frappéen er Frankrike i slutten av 1800-tallet, men det er grekerne som har gjort denne kaffen kjent. Myten sier at det var en ansatt i Nestlé i Hellas som ikke fikk varmt vann til sin instantkaffe i matpausen. Han tok ta kaldt vann og isbiter til sin kaffe og ristet dette sammen til en skumende drikk. Dette var i 1957 og siden har Nestlé promotert denne drikken i Hellas. Den har også spredd seg til andre land rundt Middelhavet og til Østen.

Drikken kjennetegnes av det tykke skummet som dannes under tilberedningen. Dette kommer av at pulverkaffen er omtrent fettfri og det gir et mer holdbart skum når den blandes med vann.

Frappé lages både med og uten melk. Aller helst skal det brukes kondensert melk, men vanlig melk duger også. Den har også tre grader av søthet, glykos (søt), métrios (middels søt) og skétos (uten sukker). Det vanlige blandingsforholdet blir 2 ts pulverkaffe og 4 ts sukker for glykos, 2 ts kaffe og 2 ts sukker for métrios og 2 ts kaffe for skétos. Dette blandes med litt vann og ristes i et ristebeger eller mikses med stavmikser, melkeskummer eller som jeg har gjort – i en miniblender.

Til min Frappé har jeg brukt 1,5 ts pulverkaffe, 1,5 ts sukker, 1 dl vann og 1 dl melk. Dette blandet jeg sammen og kjørte i blenderen. Det mest riktige er å blande kaffe, sukker og vann og tilsette melken i etterkant. Har du en liten melkeskummer/visp kan du blande frappéen direkte i glasset. Ha i kaffe, vann og evt sukker. Pisk godt opp med melkeskummeren og tilsett evt melk.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..