Kolakaker

Sommertid og finvær. Kaffe i hagen – eller te om vil. Da passer det med en liten småkake å bite i. Disse småkakene har jeg bakt nesten hver sommer, oppskriften har jeg fra midten av 80-tallet. Da pleide min mor å bake disse, sammen med noen som heter sjokoladeavskjæringer (som vil bli blogget ved en senere anledning). Mor har sikkert sakset oppskriften fra et eller annet ukeblad. Sommerstid var det disse to småkakene som dominerte kakefatet. Det var ikke før jeg kom inn i min svigerfamilie at jeg stiftet bekjentskap med store oppdekninger om sommeren. Sommerstedet var barndomshjemmet til svigerfar, som han og en søster eide halvdelen hver av. I tillegg var det alltid noen av den eldre generasjonen på besøk – grandtanter og grandonkler og besteforeldre. Da besto oppdekningen av vafler, lapper, swissroll og gjerne surmelkskake – og ikke bare én sort av gangen. Som en litt sjenert 16-åring var det ikke rart vekta økte når svigerfar nødet en til å ta en bit til – og en til.

Men dette innlegget skal da ta for seg min mors småkaker. Som sagt perfekt til en kopp kaffe eller te. Serviset på bildet er et gammelt barneservise, som jeg fikk av min fars gamle tante da jeg bare var 3-4 år gammel, tidlig på 70-tallet. Det passet så fint som dekorasjon, det står ellers bare til pynt.

Navnet kolakaker har for øvrig ingenting med drikken cola å gjøre. Det er det svenske navnet for karamell.

Kolakaker

 

 • 5 dl siktet spelt
 • 200 g smør
 • 2 dl sukker
 • 1,5 ss lys sirup
 • 2 ts bakepulver
 • 2 ss vaniljesukker, gjerne hjemmelaget

Smuldre smøret i det tørre og tilsett sirupen. Arbeid deigen sammen. Med K-vispen i Kenwood gikk dette lekende lett.

Trill deigen ut  3-4 lengder (juster evt med mer mel) og legg dem på bakepapirkledt stekebrett. Trykk lengdene lett flate.

Stek ved 175 grader midt i ovnen i 10-12 minutter til de er lyst gylne. Skjær lengdene i biter på skrå mens de ennå er varme. La dem ligge litt på brettet før du legger dem over på rist for avkjøling. Oppbevares i tett boks.

Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang, så varer de litt lenger.

Kolakaker

 

 

4 responses to “Kolakaker

 1. Tilbaketråkk: Kolakaker | Blopp.no·

 2. Høres veldig gode ut disse kakene, og fine kopper var det også.. Min svigermor var også en slik person som din svigerfar og nødet til en kakebit eller to til. Sakte men sikkert gikk vekta opp.. Er vel ganske kjent det.. Men kos å sitte ute å nyte når sommeren er lun og insektene ikke plager en for mye..
  Kos deg med sommeren…

  Varm klem fra nord

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..