Takk for 2016 – velkommen 2017

Riktig godt nyttår til både gamle og nye lesere!

Nyttår

2016 ruslet av gårde som foregående år. Jobbmessig har pilen pekt litt nedover, som hos de fleste på Sørvest-landet. Men – så kan man ikke ha super-år med 14% vekst hvert år heller. Da hadde jeg funnet en trylleformel ingen andre visste om, fikk jeg beskjed av lederen av kjeden. Som helsekostarbeider i mange år har det vært interessant å følge trendene. Da jeg startet for 18 år siden, var det lite salg av matvarer – det var forbeholdt spesielt interesserte. Da gikk det i alt av kosttilskudd, både forebyggende og behandlende. Etter som årene gikk, forsvant endel produkter over til apotek og det ble mer «stuerent» å handle mat på en helsekostbutikk. De par siste årene har trenden gått mot mer bærekraftig, sunnere og økologisk mat. Yngre kunder er bevisste på hva de spiser selv og hva de gir sine barn. Det glutenfrie segmentet er mer overtatt av dagligvarebutikkene. I tillegg er det mer velværeprodukter i hyllene. Bevisstheten om parabener, triklosan, aluminium, sulfater og andre kjemiske stoffer, har gitt oss en større kundegruppe når det gjelder kremer, shampoer og deodoranter. I tillegg velger flere å vaske husene sine med miljøvennlige produkter. Så en helsekostbutikk er ikke så suspekt som for 25 år siden…

På hjemmefronten har vi pusset opp stua helt. Nytt gulv, ny vedovn, maling og tapet. I tillegg har vi jaktet litt rundt på FINN etter møbler fra 60-tallet. Nette teakmøbler har funnet veien inn i vår nesten retro stue. Yngstesønn vurderer å ta inngangspenger som museum…

Matmessig lages det selvsagt mat fortsatt, men tid til å blogge den er det litt verre med. Det får bli mitt lille nyttårsforsett. En hel del bilder ligger klar til å bli satt sammen med tekst til innlegg her. Kanskje vil et av de nye toppe statistikken for 2017?

Her er uansett de 10 mest leste innleggene for 2016. Klikk på bildet og du kommer til innlegget.

Nr 1: Hjemmelaget rekesalat

Denne skjøt i været utover i desember og har sannsynligvis vært på manges bord i løpet av julen. Den havnet også på vårt julelunsjbord andre juledag.

Rekesalat

 

Nr 2: Tørre vafler

Denne oppskriften ligger forøvrig på topp i  desember, så for mange er nok dette en av 7 sorter på kakebordet. En tørr kake som i tillegg er glutenfri. Og som var min svigerfars favoritt. Vi har riktignok hatt denne som en «sommerkake».

Tørre vafler

Nr 3: Speltrundstykker

Luftige og lette, inspirert av svigermors rundstykker. Disse lå også på tredjeplass for et år siden.

Speltrundstykker

Nr 4: Koking av rogn

Hvordan koker man torskerogn? Vel, her er oppskriften. Dette er en fantastisk råvare, den kan spises varm til middag eller kald som pålegg. Vil du lage kaviar selv, så finner du oppskrift her, inspirert av min avdøde mormor i Lofoten.

Rogn

Nr 5: Sviskekake

Denne klassikeren holder stand, den var på femte plass også i fjor. Glutenfri, søt og god. Kan lages med sukkerfri bunn og krem, sviskene er det verre med. Men min variant som kan tilpasses diabetikere gjør nok sitt til at den kommer høyt på lista. Mange søker etter sukkerfrie oppskrifter og havner her hos Smakebiten.

Sviskekake

Nr 6: Bollefrikassé

En annen gammel klassiker som holder stand på lista. En skikkelig retro middagsrett som kan lages helt fra bunnen av, både med kyllingkjøttdeig og vanlig kjøttdeig – eller du kan bruke ferdigkjøpte kjøttboller.

frikassé

Nr 7: Solbærgelé

Tydeligvis er det fortsatt mange som lager sitt eget syltetøy. I dette innlegget viser jeg hvordan du koker gelé på gammelt vis, uten bruk av tilsetninger.

solbærgelé

Nr 8: Lag ditt eget hvitløksbrød

Dette er vel egentlig en oppskrift på hvitløkssmør, men her viser jeg samtidig hvordan du kan snitte ferdige rundstykker og legge inn smøret før brød/rundstykker settes i stekovn.

Hvitløksbrød

Nr 9: Sursteik

Ta et stykke seigt kjøtt, legg det i kulturmelk en ukes tid før du steker det. Vips har du en mør og lekker stek.

Sursteik

Nr 10: Pikekyss

Så enkelt, så søtt og så klassisk. Lette og luftige, bestående av kun to ingredienser. Disse har jeg ennå ikke fått til å lage sukkerfrie…

Marengs

 

Søkeordene gjenspeiler listen. I 2016 har de fleste søkt på rekesalat, hjemmelaget rekesalat, tørre vafler, solbærgelé, marengstopper og sursteik/surstek.

Har du lyst å sammenligne listene fra tidligere år, finner du dem ved å klikke på linkene under:

 

2 responses to “Takk for 2016 – velkommen 2017

  1. Tilbaketråkk: Godt nytt år – et stykke inn i 2018 | Smakebiten·

  2. Tilbaketråkk: Forsinket godt nytt år 2019! | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..