Blodpudding

I gamle tider fantes det omreisende slaktere. I dag slaktes dyra på moderne slakterier. Likevel er det enkelte som fremdeles velger å slakte hjemme på gården, og da er min mann litt som de gamle dagers slaktere. Stort sett gjelder dette høstens lammeslakt, men det hender han hjelper til når noen vil ha slaktet en kalv eller ei ku også. Selvsagt ikke på lykke og fromme, han har mange års erfaring som slakter. Skjæringen tar han seg også av.

Fra gammelt av ble alt på dyret utnyttet – innmat, blod, føtter og hode. Dette har gitt oss et mangfold av gamle tradisjonsrike matretter. Slik som blodpudding. Jeg kan ikke huske jeg var overvettes begeistret for dette da jeg var liten. Som voksen har jeg vel muligens prøvd ferdigkjøpt pudding. Men nå har jeg endelig laget selv, etter en oppskrift fra en gammel hustellsbok fra 1956. Og om du ikke har tilgang på ferskt lammeblod, kan du få tak i det hos din lokale slakter. Muligens det kan kjøpes i større matbutikker.

Blodpudding

Dette trenger du til en form på 1,5 liter:

 • 1/2 liter vannBlodpudding
 • 1 dl ris, havregryn eller bløtlagte byggryn (jeg har brukt store havregryn)
 • 1 dl hakket nyretalg (ister)
 • 1 dl rosiner (eller finhakkede svisker da jeg har noen med rosinfobi i huset)
 • 1/2 dl brunt sukker
 • 3 dl rugmel, gjerne sammalt
 • 1,5 ts salt
 • 1/4 ts pepper
 • 1/4 ts nellik
 • 5 dl blod

 

Kok vann, gryn og nyretalg i 15 minutter. Ha det i en bolle og avkjøl. Bland i de andre ingrediensene og visp inn blodet til slutt. Hell røren i en smurt og strødd form. Stek blodpuddingen i vannbad i ca 1 time på 180 grader. Server den gjerne nystekt, men best blir den om du avkjøler den helt og deretter skjærer skiver som du steker i smør i stekepanne. Spises nystekt med sirup eller honning. Noen velger smeltet smør og tyttebærsyltetøy.

Jeg velger gresk timianhonning på min, ikke så søtt som sirup eller norsk honning.

Blodpudding

4 responses to “Blodpudding

 1. Tilbaketråkk: Om kjøtt og pølser og utnytting av alt på et slaktet dyr. | Smakebiten·

 2. Tilbaketråkk: Smakebiten i andre media | Smakebiten·

 3. Takk for super oppskrift! Da jeg ikke hadde rugmel benyttet jeg byggeri i steden. Fikk en veldig luftig og nydelig blodpudding.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..